Camping Zeeburg, Amsterdam

Camping Zeeburg is een stadscamping dat is gelegen op een eiland in het IJmeer ten oosten van Amsterdam centrum. Al sinds de verhuizing van camping Zeeburg naar zijn huidige locatie, nu 13 jaar geleden, is Adegeest Advies nauw betrokken bij zowel de ontwikkeling van de camping als het onderhoud.

In 1996 is hiervoor, in samenwerking met Jan Adegeest, een eerste inrichtingsplan ontwikkeld. In dit plan, dat grotendeels ook in uitvoering is gebracht, werd de nadruk gelegd op de flexibiliteit van de camping. Hierdoor kon de camping gemakkelijk inspelen op toekomstige wijzigingen in de vraag naar camping faciliteiten. 

Ontwerp 

De entree van de camping bevindt zich aan de Zuiderijdijk. Van hieruit komt de bezoeker op een centraal plein waaraan allerlei faciliteiten zoals receptie, bar en sanitair zijn gekoppeld. Wanneer men verder het terrein op gaat wordt de ruimte verdeeld in cabines en sta plaatsen voor campers en aan het water velden voor tenten. De verschillende velden hebben allemaal vrij uitzicht over het IJ. Een zandstrand zorgt voor direct contact met het water.

De op het terrein aanwezige groene heuvel is een uitkijkpost waarvandaan de gehele camping zichtbaar is. Standplaatsen voor vaste gasten, campers en caravan zijn voorzien van elektra en zonodig riolering aansluitingen.

Onderhoud en ontwikkeling 

In de afgelopen jaren is de camping in populariteit enorm gegroeid. Daarnaast zijn de vormen van kamperen veranderd en uitgebreid. Door de flexibele inrichting van het terrein is er daarom ruimte gekomen voor nieuwe vormen van camperen. Zo zijn er onder andere wagonettes geplaatst. Door kleine aanpassingen in de verharding van het terrein is er daarnaast ook meer plek gekomen voor campers en andere mobiele slaapplekken met meer luxe.

Ook de omgeving van de camping is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Van onvriendelijke rafelrand van de stad werd de Diemerzeedijk tot een waardige recreatieve dijk, waar dagelijks fietsers, trimmers en wandelaars gebruik van maken. In de toekomst wil camping Zeeburg dan ook uitbreiden naar een plek waar bewoners uit de omgeving naar toe gaan voor een drankje. De bar-restaurant zal hiervoor volledig vernieuwd en uitgebreid worden met een terras aan het water. 

Adegeest Advies heeft hiervoor in 2007 een plan gemaakt. Dit plan sluit aan op de huidige vormtaal waarbij het maritieme aspect nog meer wordt benadrukt. Onderdelen hiervan zijn reeds gerealiseerd.

Details

Opdrachtgever

Stichting camping Zeeburg

Omvang

Oppervlakte 3,5 hectare
- inrichting kampeerterrein
- indeling centrale gebouwen

Werkzaamheden

- ontwerp
- bestek en raming
- directie en toezicht
- advies beheer en onderhoud

Samenwerking

- Jan Adegeest BNI
- Sieger Valks en Lobke Alkemade

Document

- presentatie panelen PDF