Herenlaan, Vinkeveen

Ontwikkelings Maatschappij Buitenveldert (OMB) heeft in 2008 een uniek perceel gekocht aan de Herenweg 112 in Vinkeveen.
Het betreft een stuk grond van ongeveer 5400 m2 in het centrum van Vinkeveen en direct aan het open water. In de toekomst zal hier een kleinschalige wijk worden gebouwd.

Ontwerp

Voor het ontwerp zijn verschillende modellen gemaakt die de mogelijkheden van de buitenruimte in kaart brengen .
De voorkeur van Buitenveldert is uiteindelijk uitgegaan naar model 3. Hierin is een zogenaamde voorzieningenstrook aangebracht die zorgt voor een meer ruimtelijke indeling van de straat en een geleidelijke overgang van de openbare ruimte naar private ruimte.
Ook is hierin gekozen voor hogere bomen waardoor de straat een bijzonder ‘laan’ karakter krijgt.

Ruimtelijke indeling
Omdat het parkeren gedeeltelijk in de voorzieningenstrook plaats vindt kan er bij de meeste woningen een compacte tuin worden gerealiseerd die direct aan de steiger grenst. Via deze tuin wordt de steiger ontsloten en is één parkeerplaats opgenomen.

Beplanting
De tuinen worden omzoomd met een mooie haag, de Haagliguster. Deze haag vormt ook de scheiding tussen privé en openbaar.
Een grotere boom zoals de Ruwe Berk benadrukt het karakter van een laan en heeft tegelijk een bijzondere uitstraling. De boom komt tegenover de tuinen en kruint uit over de weg waardoor de Herenlaan een groene uitstraling krijgt.

Verlichting
Als verlichtings armatuur past een eenvoudige, rustige armatuur met een moderne uitstraling. De armatuur komt op een mast te staan van 4 a 5 meter hoogte en steekt bij voorkeur uit over de straat voor een optimale lichtspreiding.

Wegconstructie
Om de bestrating, bomen en overige infrastructuur een goede basis te geven wordt een onderheide betonplaat verdiept aangebracht (ca. 1 m –mv) waarna het wordt opgebouwd met zand en bomenzand waarin bestrating, nutsvoorzieningen en groen kan worden aangebracht.

Details

Opdrachtgever

- OMB

Omvang

Oppervlakte 5400 m2
-straatprofiel

Werkzaamheden

- ontwerp

Samenwerking

- Architectenbureau van der Laan
- Lukas can Santvoort

Document

- presentatie document PDF