werkplaats Waternet, Mijdrecht

Voor de locatie van Waternet in Mijdrecht is een werkterrein aangelegd. Het ter- rein biedt, naast parkeren, ruimte voor zwaarverkeer. Speciaal element is de brugleuning geïn- spireerd op opspattend water.

Ontwerp

In het ontwerp van het terrein is bovenal rekening gehouden met de aanwezigheid van zwaarverkeer. De draaicircel langs de entree is zeer ruim en de bestrating is berekend op vrachtverkeer. De midden- berm is daarbij voorzien van een brede berijdbare betonband. Het terrein is echter niet alleen een par- keerplaats. Het dient ook als entree van het kantoor van Waternet. Een aantrek- kelijke en overzichtelijke inrichting is hier dan ook gewenst. Door de toepassing van open grastegels op de parkeerplaatsen krijgt het ter- rein een groene, vriendelijke, omlijsting. Daarbij sluit dit mooi aan bij dezelfde soort betonklinkers op de rest van het terrein. Hier zij ze echter ‘gesloten’ toegepast. Bij de entree van het gebouw is een houten steiger gecreëerd aan het water. Deze wordt omkaderd door een schan- skorf die gelijkertijd dient als zitelement. Dezelfde schanskorf loopt door langs de gehele waterkant aan de straatzijde en benadrukt de punt van het terrein als de boeg van een schip.  

Ontwerp brugleuning
Water is een onmisbaar element voor Waternet maar bijzonder genoeg ook voor dit terrein. Deze is namelijk bijna geheel omgeven door water. Voor het ontwerp van de brug is dit ook niet anders. De brugleuning van de betonbrug het ter- rein op is namelijk een speciaal ontworpen element. Door de reliëfprint op de stevige glasplaten doet deze aan als golvend water. Water dat opspat door langsrijdend verkeer. Een zeer bijzonder visitekaartje voor waternet. Met de lichtere betonkleur aan de rand van de brug wordt de suggestie strook voor voetgangers aangegeven. Deze strook loopt door het terrein op in dezelfde kleur betonklinkers. Gefragmenteerd los- sen de lichtere stenen op in de donkere; als water op het droge.  

Aanbesteding 

Adegeest Advies is tot en met de uitvoering betrokken geweest bij de inrichting van de buitenruimte voor de werkplaats van Waternet”. Dit heeft erin geresulteerd dat de kwaliteit continue hoog is gebleven, wat duidelijk zichtbaar is in het eindresultaat.

Details

Opdrachtgever

- Waternet Mijdrecht
- Architectenbureau van der Laan

Omvang

Oppervlakte 3000 m2
- inrichting parkeerterrein
- ontwerp brug 

Werkzaamheden

- ontwerp
- definitief ontwerp
- bestek
- aanbesteding
- uitvoeringsbegeleiding

Samenwerking

 - Lobke Alkemade
vormgeven buitenruimte
- Architectenbureau van der Laan